Bieten burger
Ingrediënten:
1 grote rodebiet (+/- 1 uurtje koken)
1 blik kikkererwten
2 tenen knoflook (fijngesneden)
2 lente uitjes (fijngesneden)
3 tl. 60 kruidenmix (te koop bij de toko)
4 el. tot meel gemalen havervlokken
Bereiding:
Na het koken schil je de biet en snij je hem in blokjes. Was de kikkererwten en voeg de biet en knoflook toe, pureer helemaal fijn. Voeg nu de lente ui , 60 kruidenmix en havermeel toe. Maak 6 ballen van het mengsel en druk ze een beetje plat +/ 2cm. Bak de burgers +/- 2 minuten per kant in de koekenpan met wat olie op middel-hoog vuur.
(voor het mungbonen brood zie peulvrucht receptjes)

Wortel burger
Ingrediënten:
+/- 300 tot 500 gr. wortels (bospeen of waspeen)
5 a 6 zon gedroogde tomaatjes (in kleine stukjes gesneden)
1 a 2 lente uitjes (dun gesneden)
Paar takjes basilicum (fijngesneden)
1 ei
6 a 7 el havervlokken (of 5 el gemalen)
zout en peper
Bereiding:
Kook de wortels met steeltje. Snij het steeltje na het koken eraf en prak ze met een vork fijn. Voeg de tomaatjes, lente uitjes, basilicum, het ei en een beetje zout en peper bij het wortelprakje. Roer de havervlokken er doorheen.
Maak kleine balletjes (pingpong formaat) en druk ze een klein beetje plat.
Doe wat olie in een koekenpan en bak de burgertjes voorzichtig. Keer ze na een minuut of 2 met de kaasschaaf om. Let op, ze zijn vrij zacht dus kijk uit met keren. (voor het brood zie "Haver receptjes")

Warme paprika tomaat salade
3 a 4 rood/groene paprika's
4 tomaten
1 blikje tomatenpuree
2 tenen knoflook
1 tl komijnpoeder
Koriander
Bereiding:
Gril de paprika in de oven tot het vel los heeft gelaten, doe ze dan +/- 10 minuten in een plastic zakje, daarna ontvellen en de zaadjes verwijderen. Ontvel de tomaten en verwijder de zaadjes. Snij de paprika en de tomaten in kleine stukjes. Snij de knoflook klein en de koriander ook.
Doe de knoflook in een koekenpan met wat olie. Voeg de tomaten toe en ff later de paprika ook. Doe de komijnpoeder en de tomatenpuree erbij en op het laatst de fijngesneden koriander.
(voor het brood zie "Haver receptjes")

Spinazie met aubergine
Ingrediënten:
Verse spinazie
Aubergine
2 uien
2 tenen knoflook
2 tomaten
3 tl kurkuma
1 tl chili poeder
Zout en peter
Bereiding:
Snij de aubergine in repen van +/- 1 cm en bestrooi met zout. (laat ong. 15 minuutjes staan)
Snij de knoflook, uien en tomaten.
Veeg de aubergine af.
Bak de uien, knoflook, kurkuma en chili poeder. Snij de repen aubergine in stukken en bak ze door het ui mengsel. (ongeveer 5 a 10 minuutjes tot ze zacht zijn) Voeg de spinazie toe en de laatste minuut de tomaat. Bestrooi je gerechtje met een beetje peper.
