Mungbonen platbrood

Ingrediënten:

250 gr. uitgelekte en geweekte gespleten mungbonen (6 uur wellen) (toko)

100 gr. haver vlokken

150 ml. water

1 ei

3 tenen knoflook (fijn gesneden)

3 tl. kerrie

1 tl. kurkuma

Koriander (fijn gesneden)

zout en peper

Bereiding:

Maal de haver tot meel. Pureer de mungbonen (tauge-kiemen) en voeg de knoflook, kerrie, kurkuma, koriander, zout, peper en het ei toe. Roer dit mengsel even goed door. Voeg dan de havermeel en het water toe en meng goed door. Verhit wat olie in een koekenpan op middelvuur. Doe het beslag met een eetlepel per keer in de pan en druk het een klein beetje aan zodat het een mooi rondje word. Na 2 minuutjes draaien.

 

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Kikkererwten brood

Ingrediënten:

100 gr. kikkererwten meel (te koop bij de grote AH of toko)

100 ml water

1 teen knoflook

Koriander

2 Lente uitjes (fijngesneden)

Zout

Beetje olie om in te bakken

 

Bereiding:

Meng het meel met het water.

Voeg de knoflook, zout, koriander en lente ui toe (Je kunt er ook altijd nog andere kruiden of een pepertje in doen om het wat pittiger te maken)

Laat het beslag 15 minuutjes rusten.

Doe wat olie in de koekenpan op middelvuur.

Neem 1/4 van het beslag en draai je platte broodje na één a twee minuutjes om.  

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Mexicaanse Vega Burger

Ingrediënten:

1 blik kidneybonen

0,5 blikje mais

3 a 4 lepels havervlokken

Mexicaanse kruiden (taco kruiden of fajita kruiden of wat je lekker vind)

1 a 2 lente ui dun gesneden

 

Bereiding:

Was de bonen en de mais. Pureer de helft van de bonen en de mais, de andere helft prak je met een vork.

Doe de haver, kruiden en lente ui bij het bonen/mais mengsel en roer het goed om.

Maak balletjes (pingpong formaat) (voor kleine burgers) of 4 grotere ballen voor gewone burgers en druk ze plat +/- 2 cm. (het is makkelijker om kleine burgertjes te maken, dit aangezien ze zacht zijn en ze wat lastig te keren zijn)

Bak de burgers in de koekenpan met een beetje olie.

Let op met keren, gebruik een kaasschaaf of een spatel, de burgers blijven zacht.

(zie "haver receptjes" voor de wrap en vul deze met een beetje sla of avocado met gefrituurde uitjes)

 

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Zwarte bonen burger

Ingrediënten:

Groot blik zwarte bonen

2 tenen knoflook (fijn gesneden)

Koriander (fijn gesneden)

1 a 2 Lente ui (fijn gesneden)

3 a 4 el Havervlokken

Aubergine

Ei

Kaas

Zout en peper

Bereiding:

Snij de aubergine in ronde plakjes en bestrooi met zout, laat +/- 20 min staan.

Was en pureer de bonen, voeg de knoflook, koriander, lente ui, haver en zout en peper toe. Maak hier 4 a 5 ballen van en druk ze een beetje plat, (cm of 2)

Klop een ei los en voeg wat zout en peper toe. Haal de afgedepte aubergine door het ei en bak ze in een paar minuutjes gaar. Vervolgens leg je de plakjes in de oven met een beetje kaas erop.

Bak de bonenburgers in een koekenpan met wat olie, let op! ze blijven zacht, keer ze maar één keer en doe dit met de kaasschaaf.

Een plak aubergine, dan de burger en dan nog een plak aubergine.

(Beleg na wens met nog wat sla of een plak avocado :)

(Brood zie maïsmeel receptjes)

 

Rating: 5 sterren
1 stem